Informatie

Waarom Vitamine D?

Waarom u nooit een tekort aan vitamine D zou moeten hebben!

Britse wetenschappers hebben naar de rol van vitamine D voor het immuunsysteem gekeken en ontdekt dat het lichaam zich met voldoende van deze voedingsstof aanzienlijk beter kan verdedigen dan wanneer het gehalte aan vitamine D laag is. Lees hier hoe u ervoor kunt zorgen altijd voldoende vitamine D in uw bloed te hebben.

Een van de belangrijkste eigenschappen van vitamine D is dat de stof helpt om het immuunsysteem goed te laten functioneren. Volgens een nieuwe studie van Britse wetenschappers van de Universiteit van Birmingham helpt een adequaat vitamine D niveau de immuuncellen om uw gewrichten gezond te houden. De wetenschappers hebben nagegaan hoe de immuuncellen in het bloed presteren in relatie tot het vitamine D niveau in het lichaam en ze ontdekten dat de cellen hun werk veel beter doen wanneer het vitamine D niveau hoog genoeg is.

 

Het probleem van een tekort in Europa

Een van de wetenschappers, professor Martin Hewison verklaarde in een artikel in The Guardian dat een tekort aan vitamine D in Engeland een groot probleem is waar vrijwel iedereen mee te maken heeft. Ook in Nederland is de situatie zorgwekkend. Onderzoek uit 2016 laat zien dat 3 op de 4 ouderen een vitamine D tekort heeft. Opzienbarend is dat de helft van de mensen die een vitamine D supplement neemt nog steeds een tekort heeft. De vetoplosbare vitamine D wordt vaak als niet goed opneembare tablet ingenomen en is vaak in dosering te laag. In olie opgeloste vitamine D3 met een dosering van minimaal 25 microgram wordt geadviseerd.

 

Vitamine D receptoren zeer verspreid
In vrijwel alle typen cellen van ons lichaam bevinden zich vitamine D receptoren, wat wijst op het belang van deze stof voor de algemene gezondheid. De vitamine speelt een ondersteunende rol voor het immuunsysteem, maar is ook van vitaal belang voor het behoud van normale botten, een normale spierfunctie en vermindert, bij 25 microgram of meer, het risico op vallen. In combinatie met sterke botten geeft dit een prima bescherming.

 

Gebrek aan zonneschijn
De rijkste bron van vitamine D is blootstelling aan de zon. In Noordwest-Europa kan het echter moeilijk zijn om voldoende zonneschijn op te vangen voor een goede aanmaak van vitamine D. Vooral in de wintertijd is dat een uitdaging. Studies hebben aangetoond dat zelfs in zonnige landen als Hongarije, Portugal en Italië vitamine D gebrek algemeen voorkomt.

 

Goed opneembare vitamine D
Een goede manier om ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt is dagelijks Bio-Vitamine D3 gebruiken. Het product is beschikbaar in gelatinecapsules die 25 of 75 microgram biologisch actieve vitamine D3 bevatten, opgelost in hoogwaardige olijfolie. Studies in Noorwegen hebben aangetoond dat dit preparaat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. In 4 weken tijd werd het tekort aangevuld naar een optimaal niveau.

 

Bron: Pharma Nord